2010-02-25

Iklan Te-retro abad ini




Mesti lu orang yang hidup zaman-aman 90-an penah tengok kan eklan sabun kat atas ni. Walaupon ramai yang bising-bising kate cicakman tu hero pertama melesia, diorang memang silap besar la. Tengok sendiri la ape Khatijah Tan cakap lam iklan ni. "oh wiraku". Tapi iklan trojan ni gua memang salute la. Kalau zaman sekarang ni, eklan sabun mane berani buat macam iklan nih. Paling koman pon baju kene sos, kain kene lecah, tak lupe jugak baju kene kuah kari mamak. Tapi eklan kat atas ni memang heaven la. Punya nak tunjuk kotor siap letak sawi, terung, tomato, dan tak ketinggalan tong sampah. Gua memang salute la eklan retro nih.

nota nota : kecik-kecik dulu gua memang tak kenal sabun serbuk. Sabun buku cap kapak yg bentuk kubus tu aje la yang gua kenal sebab rumah gua tak dak mesin basuh.

2010-02-24

Gua Puas

Gua ade kawan, keje kat kluang. Semalam die cerite mau kasi servis die punye passion kasi laju. Katenye bawak 60 kmh macam bawak 60 kmh, tapi kalau die kasi tekan habis pon pegi 60 kmh jugak. Gua dengar je cerite berasap die tuh dengan penuh kesabaran tanpa sebarang kutukan. Hari ni die YM gua waktu die lunch, die kate pergi keje pagi tadi passion die memang laju. Habis mamat LC die kasi asap je. Lampu merah pon die bedal sebab tak sempat brek. Side mirror kerete kelise pon patah sebab die main cilok2 sangkut kat side mirror kete. Dari pengamatan gua, die memang laju dari pendedahan dan pengakuan yang die berikan. Die tambah lagi kerek dengan gua bile die kate die baru je lepas basuh moto passion die tu kat snow wash. Gua tau, kalau nak banding dengan lagenda gua yang berabuk kat bawah tu, memang lagenda gua kalah. Tapi tak pe, gua sabar je. Pukol enam biase orang-orang tengah balik kerje dan dalam kesibukan tu jugak la henpon gua berbunyi tanda menerima sms. tettt tettt....tetttt tettttt...

"wei, gua kat shell station ni... ujan lebat gile la!! nye sal gua basuh motor!!!'

Gua dekat rumah mengekek gelakkan die. Padan muke belagak sangat dengan gua. Gua ingat ini jam gua da boleh gelak besar la walaupon report FYP gua masih di takok lame...

2010-02-23

I LOVE U YES!!

COUPLE - I LOVE U YES

You know I want to
You know I need to, yeah

(Make you forget him)
(Make you forget)

You know I want to
You know I need to, yeah

(Make you forget him)
(Make you forget)

Because I love you, yes
I love you, yes

Because I love you
Love you, yes


nak download sila klik tajuk di atas

Bersenam

Duduk di kedai makan sambil menunggu makanan memang adalah perkara paling indah bagi gua dan juga rais dan juga lokman. Tapi jika dilihat pada perot yang semakin mara ke hadapan, rais lantas memberi cadangan selamba pada gua..

" Joging jom esok bai..."

belum pon sempat gua menjawab, lokman pantas mencelah percakapan gua dengan penuh yakin dan tertib.

" Gua nak beli tali speaking la, leh main lompat-lompat "

Gua dan rais saling pandang memandang sambil membuat muka senyum simpul..

Pengalaman ke mahkamah

Gua hari ni kene pegi mahkamah nak angkat sumpah. Sebelum tido malam tadi gua dah siap-siap dokumen nak di bawak semue. Hari ni, sampai kat sane gua duduk kat kerusi sambil mengelamun. Gua pikir, macam mane la angkat sumpah tu. Ke macam perhimpunan sekolah rendah dulu?. Pengawas kat depan cakap lepas tu kite ikut ramai2. Mungkin jugak tangan kanan perlu diangkat sembil membidangkan dada. Huh! agak leceh. Adakah akan ada hakim yang memakai rambut putih berketak-ketak duduk di atas sambil memegang tukul kayu seakan-akan gandin dalam bengkel KH? Gua agak kalau gua tak ikut cakap die nanti mau berdarah hidung gua kene baling dengan tukol tu. Gua agak takut dan hampir terkencing memikirkan prosiding angkat sumpah nih yang bakal gua jalani. Tibe-tibe dalam gua sedap mengelamun dan tahan kencing, akak kaunter yang sudah mempunyai cincin emas kat jari manis panggil name gua lalu berkata dengan selambe

" Nah, Surat akuan angkat sumpah awak dah siap di tandatangan, Sekian Terima kasih"

Gua ambil lalu belah dengan muke gembire. Cis, tak sampai seminit, Ingatkan macam dalam filem2 melayu yang kes-kes penghakiman seludup mercun, seludup rokok, seludup tang lung, dan ade jugak kes seludup biskut cap ping pong. Patut pon tak de peguam nak wakili gua dalam hal ni.

2010-02-21

2010-02-19

Kebakaran di malam itu

Satu malam tu, tengah sedap sedap gua tido sambil mimpi main gasing, tetibe gua tersedar, gua xleh tahan dengan pernafasan gua yang kurang menyenangkan, bukan sebab dengkuran gua tuh, tapi sebab bau macam ade bende terbakar menusuk hidung nih. Gua lantas bangun dengan cepatnye seperti seorang bomba menerima panggilan kecemasan 999. Gua nak tengok2 kot2 ade barang gua yang terbakar dengan bau yang kurang menyenangkan tu. Rumate gua relaks je layan tdo muke pandang dinding.

Gua cek CPU PC gua, cium2 sket..okeh xde masalah..

Gua cek spender speaker gua plak, bau okey jugak..

Gua tengok bawah katil, xde plak orang merokok bawah tuh.. kekadang kat skolah menengah lu ade bebudak nyorok isap rokok bawah katil. Tu yang gua cek tu.

Ati gua dah xsedap nih, bau terbakar tu sket pon xberubah, same jugak macam tadi. Gua jalan kat ruang tamu tengok2 kot barang apek kat luar ni terbakar.. xde jugak, same je macam2 biase gua tengok. Haishh... gua pegi kat pintu nak tengok kot2 ade orang nak sabotaj rumah gua baling molokov koktail.. tapi gua xnampak pon botol koktail yang dibaling, botol sos kosong cap MUDIM ade la tepi tong sampah tu. Tak silap gua lokman yang buang tuh. Aish, xleh jadi nih.. Gua cube untuk pikir positip, ade orang bakar sampah kot. Gua jalan terus pegi tingkap nak tengok. Tapi ade plak orang nak bakar sampah malam2 gini. Sampai kat tingkap ruang tamu tu, gua landing baik punya tangan kanan gua kat belah atas tingkap lalu intai kat luar. Tapi bau macam makin kuat.

Jahanam... ni bau ketiak gua ni. Cis, tadi pas Maghrib gua tetido. Tak mandi lagi gua rupenye. Tersengih gua sorang2 kat situ sambil gua capai tuale terus lari gi bilik mandi.

2010-02-17

hantu



Bile lu orang tengok 2 bende kat atas ni, mesti korang pikir, ape kene mengene 2 bende ni ngan tajuk post gua nih. Bagi gua, bende ni memang menghantui hidup gua di zaman kanak-kanak dahulu kale. Walaupon kecik-kecik dulu gua suke tengok back-hoe ni korek tanah untuk pebaik paip bocor, buat kolam ikan, mencuri tanah secare haram, dan juga penyebab utama kesesakan jalan di hiway karak.. namun gua tetap kate due bende ni hantu. Mase gua darjah 2, gua dan ahli keluarga yang lain pulang ke kampung menziarahi nenek gua. Kenderaan paling mampu waktu tu bas Yakin Ekspress yang mempunyai kelengkapan yang lebih moden jika dibandingkan dengan bas zaman sekarang. Gua buat konklusi sebegini sebab bas ekspress dulu-dulu ade tandas di belakang. Air dalam 'mangkuk' tu berkocak seiring dengan lenggokkan bas tu. Tapi sampai sekarang gua pikir, mane peginye hasil kumbahan tuh? tak berat ke bas nanti kalau semue pakat buang? Tapi naik bas ni paling gua tak bersyukur kalau seat gua tepi pintu tandas.. Nak tido pon tak senang ni kan plak nak minum air pepsi gamba mikel jekson.

Sampai kat kampung, kitorang lepak rumah maklong gua. Sebelum pergi rumah dia kitorang kasi layan naik feri penang dulu. Sampai je rumah, gua terus cari bantal. Tengah sedap tido, Tibe-tibe datang si back-hoe ni kejar gua, gua lari laju-laju tak ingat dunia. Dia mahu cangkul sama gua tapi xdapat, gua masuk dalam air dulu. Tapi nasib gua tak selalunya indah, datang plak feri penang ni kejar sama gua. Mase tu gua lari memang xcukup tanah.

Tetibe gua perasan memang gua atas tanah tengah belari sambil dikejar bapak gua. bapak gua tangkap gua masuk dalam rumah maklong pastu kasi renjis-renjis air kat muke gua.Mase tu jiran-jiran dah keluar rumah dah nak start jage tepi kain. Bile gua sedar bapak gua sound sama gua..

"Hang ngigau ape petang-petang ni sampai belari keluar rumah?"

gua pon jawab la..

"bedozer dengan feri kejar..lari laaaaaa..."

akak-akak dan abang gua mengekek gelakkan gua.


nota-nota : Tapi yang gua ingat lepas tu gua pegi bukak peti ais mak long gua bantai curi makan bende warne kuning macam coklat. paket pon kecik-kecik macam coklat. Sumpah tak sedap. Tapi lepas tu baru gua tau ape itu marjerin.


2010-02-14

Hepi Chinese New Year



Selamat tahun baru cina pada membe2 gua yang menyambutnye. Dengar je raye, yang ade dalam ubun-ubun gua dan otak orang-orang melayu yang lain..cuti!!! taun ni plak besambung sampai empat hari cuti. So tempat yang paling meriah bagi gua bile cuti-cuti raye ni biase la, mane lagi kalau bukan highway karak. Semalam gua menyertai lagi konvoi-konvoi orang kelantan dan terengganu pulang beraye ke kampung ikut highway karak. Bapak banyak kerete.. Gua agak sume melayu yang dalam kete tu. Cine yang raye tapi melayu yang enjoy haha. Tapi bagi gua, ape yang heaven dalam CNY ni satu jek, limau lokam. Gua gerenti berkotak-kotak limau makan. Tapi yang paling stail tarian singe tu la. Gua sampai hari ni buat kire-kire, macam mane diorang leh lompat tiang-tiang tu dengan steady. Gua agak kalau gua yang lompat, sepoloh kali keluar masuk hospital patah kaki ngan gigi. Gua agak mau belajar lompat-lompat macam tu jugak la. Dengar kate boleh buat kurus badan...

nota-nota : gua agak kaum tiong hua patut buat rendang harimau sempene tahun harimau nih..

2010-02-10

1 Malaysia

Sekarang semue orang heboh pasal 1 Malaysia. Gua agak, perspektif satu Malaysia dah lame gua nak praktikkan, mungkin boleh dikatakan semenjak gua tadika. Tapi ade beberapa kekangan yang membantutkan hajat gua untuk merealisasikan hajat gua tu.
Mase gua tadika, gua agak baik dengan budak depan rumah gua, Khativel name die. Rupe agak kacak macam Nicholas Anelka tapi die kacak lagi. Gua panggil die Jiba. Dia ni India tapi kalau cakap melayu, sumpah xkuar slank india die. Kalau bapak die panggil die dalam bahase tamil, die balas dalam bahase melayu. Selalu bapak die jerit je. "Jibaaaaa", pastu die jawab, "yuhu....". Jawapan tersebut sudah memadai untuk ayahnye untuk pastikan beliau selamat. Kadang-kadang bapak die panggil, Jiba tak dek pon tapi gua ngan kekawan gua selambe je jawab, "yuhu..." . Kekadang kakak gua pon layan gak menyahut. Macam satu permainan sahut menyahut. Nasib baik mak gua xmain nyahut same, kalau join gak, gua ingat terbakar rumah gua jawabnye..
Mase kat tadika, gua dan beberape lelaki macho yang lain terpilih untuk pertandingan nyanyian nasyid antara tadika-tadika daerah lanchang. Gua agak gementar macam nak masuk piala dunia. walaupon mase latihan gua agak tidak berdisiplin dengan memijak2 kaki kawan sebelah gua, tapi nyanyian gua tetap kool. Walaupon cikgu gua perasan dengan sikap gua, die pon kool tapi sampai satu hari tu, die jadi tak berape nak kool. lalu die sound gua dengan nada yang sopan.

"apesal dengan kamu ni?"

gua balas dengan penuh sopan jugak

"Tak best la cikgu.. kasi la Jiba masuk nasyid sekali, baru la saye leh nyanyi dengan gembire"

Cikgu tadika gua senyum sambil geleng-gelengkan kepale die sambil diiringi gelakan dan hilai tawa budak-budak kelas gua terhadap permintaan gua tadi. Gua mase tu disuruh terus berlatih tanpa memberikan jawapan kepada permintaan murni gua tadi. walaupon hilai tawa membe2 gua masih kedengaran, gua agak sentimentel hari tu.. gua berlatih dengan muka yang penuh kecewa dan tanda tanya. Kenapa jiba tak leh masuk nasyid? sore die pon sedap ape..

2010-02-09

Gerak last

Gua da nampak dah kenderaan warne merah tu kat trafik light depam KFC. Gua da sound roeh, lu kasi siap2 barang, target kite bende merah tu. "Gua bawak tepi die lu kasi aim die punye drebar nanti". Roeh berdehem kat belakang tanda setuju. Gua tutup visor helmet, roeh pon same ikut gerak gua. Gua pecut moto kejar itu kenderaan, gua tak mau lepas. Dah susah-susah gua cari dah dapat kat depan mate tak kan nak lepas. Gua nampak kenderaan tu ade lagi kat depan tengah gerak walaupon gua ngan roeh tengah sangkut kat trafik light yang tadi lagi. Tapi tak pe, gua nekad lepas ni gua langgar je trafik light tu. Gua agak 2 trafik light gua dah langgar tadi. Tapi takpe, moto tu bukan atas name gua. kalau kene saman, roeh yang kene. Gua agak drebar tu macam dah perasan kehadiran kitorang yang datang dari belakang. Gua pecut laju-laju, bila ada peluang, gua pintas drebar tu ikut tepi dan roeh beri isyarat berhenti pada drebar itu dengan muke yang kurang bengis. Gua park moto gua tepi drebar tu. Bile pintu bukak, roeh dengan selambenye bercakap..

"Bang, maaf bang..lambat tadi. Ingatkan bas jalan lambat sket. tak tau tepat pukol empat bas dah jalan. Sori bang eaaaa..."

Gua kat luar memegang handle motor sambil menggelengkan kepale...

2010-02-07

Hari test sedunie

Hari ni ngan esok, gua terlalu buzy dengan test yang masih belum prepare ape2. So sape2 yang ajak gua p mandi sungai jernih, baik lupekan. Tapi kalau ajak lepak ngeteh kat KFC, mungkin gua pertimbangkan. Ni pon malam ni ade test, acounting plak tuh. huhu. Gua rasa gua dah habis study. Ni yang gua lepak-lepak main blog sambil balas-balas mesej kat FB. Tapi hati gua tibe-tibe tak sedap bile dengar apek kat luar tu bermonolog dengan kawan2nya dalam bahasa mandarin sambil bermain farmville dalam facebook. Kedengaran dalam celah-celah bahasa mandarin yang dibualkan tu,gua tercuri dengar beberapa perkatan; Trial Balance, Balance sheet, Income statement. Ape kejadah semue tu? satu haram pun gua tak tau, sempat lagi gua main blog. tak boleh jadi nih, gua kene bace balik nih. Ingatkan dah habis study dah.. har har har.


nota-nota :

gua agak pasni gua nak keje jadi akauntan kat kuantan la. jual beli santan.

2010-02-06

Panas

Suhu kat bandaraya Kangar nih dah mencecah 33.2 degree celcius.
Gua basahkan tekak gua dengan ABC yang gua baru bungkus tadi.
Sedap kot tengah-tengah panas ni.
Tapi apesal gua tak jumpe laici dalam ABC special gua nih..
Xleh jadi nih..

2010-02-05

Jual beli cinta berleluasa

Sekarang gua dah makin pening dengan masyarakat dunia. Ramai yang kata cinta tu boleh di jual beli. Dari pandangan kiri ke kanan gua, cinta memang tak layak dijual beli. Ade jugak orang yang sanggup menjual beli cinta. Macam tadi, mase gua pergi membeli asam masin di sebuah kedai runcit di kawasan Kangar, gua nampak orang melakukan proses jual beli cinta kat depan mate gua. Tak tahu lah kalau ade yang melabelkan ia sebagai satu jenayah sosial. Gua agak terkesima bile harga yang diletakkan lagi murah daripada harga ayam. Tapi bagi gua, cinta nampak macam sedap. Nak-nak bila dapat cinta dekat kedai roti canai tepi kedai runcit nih. Terima kasih cinta. Sekarang gua dengar ramai yang dah suke makan cinta. Kementerian Hal ehwal pengguna perlu pantau benda ni. Jual beli cinta makin berleluasa. Gua ingat boleh habis duit gua kalau makan roti sardin selalu.














maaf, kualiti gambar henpon gua agak tidak puas hati.

Lagu Negeri Pahang

Ya Allah
yang Maha kuasa
lanjutkan usia ke bawah duli yang maha mulia
dirgahayu
darul makmur
aman dan bahagia sentiasa
Ya Allah
selamatkan
kebawah duli raja kami

Haha, sape orang pahang tapi tak kenal lagu yang sentimental ni memang lu orang tak steady. Gua start kenal lagu ni bile gua masuk sekolah rendah. Mase mule2 dengar lagu ni, sumpah gua tak reti nyanyi. Pitching gua dengan 2 3 orang kawan gua agak berterabur la. Selalunye lagu ni nyanyi mase perhimpunan hari isnin jek. Sambil2 nyanyi tu ade pengawas darjah 3 angkat bendere Pahang kat depan dan selalunye bendere tu sampai awal dahulu sebelum lagu ini habis. Nak lagi steady, pengawas tu turunkan balik sket bendere tu untuk naikkan bendere tu balik biar die habis same dengan lagu. kuang3

Menyesal [episod akhir]

Seperti dijangkakan, kutukan yang ala-ala gampang memang wujud. Bangun pagi dah kene kutuk dah, "muke lu macam pondan yang dok kat lorong-lorong gelap tu la wei". Gua steady lagi. Gua tau, sehari ni je gua kene bahan, nanti dah tak dah, kat kuliah, budak-budak ni siap lukis-lukis lagi muke gua untuk menjelaskan lagi kutukan mereka. Gua memang dah tak boleh belah. Pasni sumpah gua tak nak cukur misai dah.


credit to En Jenal dr Serawak sebab sudi lukis muke gua



2010-02-04

Menyesal

Tadi mase gua mandi, gua dah pikir..haram,jap lagi mesti budak-budak ni gelak sama gua, nyesal pon ade.. Tapi bende camni orang kate kalau dah buat tak dapat dah nak tarik balik. Macam mesin rumput la lebih kurang. Gua mentain kaver diri gua dan tenteramkan hati gua. Tapi tadi baru je gua langkah masuh bilik Rais dan gua tak sempat cakap ape-ape, die dah gelakkan gua. "bai, muke lu macam budak-budak la bai.."
haram, sumpah gua malu. Tu belum mamat Luqman tu tengok gua lagi. Agaknye mengekek gelak kan gua nanti. Esok plak nak pegi kelas, malu betul lah.. Mane la gua nak cari misai palsu malam-malam camni buat pakai pegi kelas esok.. haram tol!!

Makan Malam

ketunggg!!!!!!! (bunyi Gtalk seseorang)


candidate A : tak makan ke malam ni?

candidate G : Gua dah makan dah, gua makan roti je..

candidate A : kenyang ke?

candidate G : ok la tu, orang kate breakfast like a king, lunch like a begger.... makan malam biar macam peminta sedekah.

candidate A menggelakkan candidate G tanpa henti... lalu menimbulkan tidak puas hati dalam diri candidate G lalu dia sound balik kepada candidate A.

candidate G : apesal gelak?

candidate A : rasenye, lunch tu makan tengah hari, tu la nak speaking tak pandai!!! hahahaha...

selepas itu, candidate G terus of PC dan besepai segale CPU akibat terlalu marah dan malu, bak kate orang, kerana nila setitik, habis kampung digadaikan... Karam Gory Walia, melaporkan untuk anda!!




2010-02-01

Orang Minyak

Gua masuk rumah luqman hafifi dengan niat nak paw makanan roeh. Gua tengok lokman tengah sedap main game fifa kat laptop die. Tak sempat gua nak masuk bilik roeh gua dah lari masuk rumah gua dengan muke yang pucat.

Lokman trus YM gua..

'Apesal lu lari kuar dari umah gua laju2 tadi?'

gua balas dengan muke cuak..

'Gua nampak 2 orang minyak ngah main laptop kat tepi dinding lam rumah lu tadi'