2010-12-31

3 bulan 15 hari

Masuk Januari 2011, gua dah bekerja selama 4 bulan dan 15 hari. Gua cukup bersyukur kerana dengan bekerja, gua boleh memiliki pendapatan sendiri dan dengan itu, gua mampu untuk membeli underwear sendiri. Tidak perlu lagi meminta bantuan ahli keluarga dan parent gua untuk belikan. Sekian terima kasih!!!

2010-12-30

2010-12-24

Retro PMR 2002

Sepanjang gua belajar menengah bawah, result pekse gua tak penah bagus. kalau ade A pon, seketol due je. Nombor tak payah cakap la, 2 angka punya nombor la. Tak penah gua nak merasa naik pentas pakai smart-smart kancing butang sampai leher.

Tahun 2002 gua amik PMR. Gua tak aim banyak sangat A. Setakat 8'A pon da cukup gua ingat..

Akhir tahun dalam bulan disember, gua bukan main gelabah, result PMR nak kuar tapi gua bukan gelabah sebab nak ambik result, tapi gua gelabah sebab kawan-kawan ajak lepak kat temerloh pas amik result PMR. Mane gua tak gelabah, dalam dompet gua ade 8 ringgit cukup-cukup buat tambang je. Sebelom gi ambik result, gua sound same mak gua mintak duit dengan muka prihatin.. Selambe je mak gua sound gua balik,

"Cukup la duit hang tu buat tambang, tak payah belanje-belanje.." Takpe, gua memang true selalu lepak poket kosong.

Huruf dalam slip PMR gua lapan-lapan huruf A. Dalam bas tiba-tiba mak gua telefon...

"Cukup ke duit hang nak jalan-jalan kat Temerloh tu...?"

keh keh keh....

2010-12-15

Mesin Basuh

Dapur rumah gua kini agak bising dengan deruman motor mesin basuh baru jenama Haier. Sekarang tiap mase nak basuh baju, 3 kali selpas makan. Maklum ajela, qada basuh baju 3 bulan punye. Pantang baju kotor terus nak basuh. Baju kene air ujan 2 titik pon terus basuh, maklum ajela.. mesin basuh baru.. sepuluh kuase kude..

Tibe-tibe tengah gua basuh pinggan, kawan gua sound gua...

"Ape gune ade mesin basuh brader tapi tak basuh pinggan gune mesin basuh.. kate mesin BASUH baruuuu......"

Gua terus baling pinggan mangkuk dan juga segala cawan yang ada...

2010-12-08

Tudung

Manusia.. dah masuk tahun baru berazam la sikit berubah dari teruk kearah kebaikan...
Tapi gua cukup tak paham, kenapa ada yang berubah dari yang baik kearah kurang baik...
hasutan rakan sebaya? kurang didikan agama? atau kurang perhatian ibu bapa? Gua agak ni isi-isi karangan mase sekolah rendah.. Ape jadahnye elok-elok ko pakai tudung pastu ko bukak tudung wei??

2010-12-02

2010-11-29

Check Yes Juliet

Layan la lagu yang gua dah start nyanyi mase tadika nih


We the Kings: Check Yes Juliet

Songwriters: Clarke, Travis; Hollander, Sam; Katz, David;



Check, yes Juliet, are you with me?
Rain is falling down on the sidewalk
I won't go until you come outside

Check, yes Juliet, kill the limbo
I'll keep tossing rocks at your window
There's no turning back for us tonight

Lace up your shoes
Here's how we do

Run, baby, run, don't ever look back
They'll tear us apart
If you give them the chance

Don't sell your heart
Don't say we're not meant to be
Run, baby, run, forever will be you and me

Check, yes Juliet, I'll be waiting
Wishing, wanting yours for the taking
Just sneak out and don't tell a soul goodbye

And check, yes, Juliet, here's the countdown
3, 2, 1, you'll fall in my arms now
They can change the locks
Don't let them change your mind

Lace up your shoes
Here's how we do

Run, baby, run, don't ever look back
They'll tear us apart
If you give them the chance

Don't sell your heart
Don't say we're not meant to be
Run, baby, run, forever will be you and me

We're flying through the night
We're flying through the night, way up high
The view from here is getting better
With you by my side

Run, baby, run, don't ever look back
They'll tear us apart
If you give them the chance

Don't sell your heart
Don't say we're not meant to be
Run, baby, run, forever will be

Run, baby, run, don't ever look back
They'll tear us apart
If you give them the chance

Don't sell your heart
Don't say we're not meant to be
Run, baby, run, forever will be you and me
You and me, you and me

2010-11-25

bujang

tadi pesbook chat gua berbunyi..

'Gua nak gi tengok rumah lu, mane tau gua leh menyewe rumah tu' sound skoolmate gua yang baru dapat posting.

Sesampai sahaje di rumah gua, gua pelawa masuk kawan dan kawan kawan kawan gua masuk rumah. bincang pasal rumah, agak lame... setengah jam kot. Tiba tiba gua duduk atas lantai...

"Lenguh la sembang berdiri ni... sory la rumah gua tak de kerusi..."

2010-11-23

2010-11-14

Webcam

3 minggu lepas gua bawak mak gua dan anak menantunya gi jalan-jalan ke kuale selangor. Dengar kata barang murah-murah kat sane sampai gua sempat rembat webcam yang cume berharga 8 ringgit. Gile kentang murah. 14M pixel tu.. Gua agak bangge sebab mendapat peralatan yang canggih dan murah. Benar kata umum(bukan nama manusia), area sini memang banyak barang murah-murah.

***********

Gua balik rumah gua terus pasang kat laptop...

gambar gua memang ade capture..tapi die punya gambar suam suam kuku.. kabur tak nampak ape pon. yang gua nampak warne baju gua dengan warne dinding umah akak gua.

Gua amik kotak die gua perati betol-betol...

celake.... 14 Magapixel!!!!!!

2010-11-07

I Love U Yes

Lapan tahun gua tunggu dia, bengkang bengkok, atas bawah.. lastly jodoh gua dengan die sampai jugak..



thanks Elya Syuhada Bt Omar.... I Love U Yes!!!!

2010-11-05

lesen

lame gua ngidam-ngidam nak ade lesen kete sendiri. Die punye ngidam kalah orang mengandung. Setelah didesak gua terpaksa jugak mendaftarkan diri sebagai pelajar kelas memandu. Dah tua-tua ni memang bermasalah kalau nak ambik lesen. Semua orang pandang serong termasuk guru kelas memandu. Ade ke patut die sound gua dengan selambe....

'ambik lesen lori ke bang?'

gua buat muke kelat sampai habis kelas.....

2010-10-02

lesen kereta

lu ade lesen ke mat? Seorang hamba Allah bertanya dengan muka selambe kearah gua. Gua geleng kepale...

Lu? Tanye gua balik.. Dengan selambe die menjawab, gua takde lesen. Lu ok la ade jugak lesen size L.

Gua terus diam membisu seribu bahasa, tak penah gua tau ade lesen size L

2010-09-16

1 Malaysia

Agaknye seluruh rakyat Malaysia memang berbangge dengan gagasan 1 Malaysia ni. Gua pun turut sama berbangga dan menyambutnya dengan agak sederhana sahaja menggunakan toto dan bantal dirumah sehingga matahari mencanak naik. Tidak pula gua menyambut 1 Malaysia ni dengan bermain bunga api mahupon mercun lalat di tepian longkang. Rata-rata rakyat mengagumi cuti umum yang dicadangkan pada 16 september tahun ini kerana sememangnya yang bekerja diberikan cuti umum. Namun, pabila ada dikalangan rakan2 gua yang bekerja di hari 1 Malaysia ini. Gua dengan selambe aje sound.. mat, lu memang tak cukup jati lagi la jadi rakyat melesia.. mat bangla pon cuti sebab hormat 1 malaysia... keh..keh..keh...

2010-08-30

perjalanan pulangku

Gua tengah pikir, jalan mane patut gua balik dengan aman ke pahang cuti raye ni. Kalau balik ikut highway karak, op kos la gua beraye atas highway dengan rakyat pahang, terengganu dan kelantan yang sememangnye jalan ikut situ. Die punye jem bukan main panjang lagi. Penat jugak gua nak melayannye. Mau tecabut lutut gua nak tune gear dan clutch. Tapi tetibe gua terpikir, gua naik moto. ape kesah jem... kih kih kih

2010-07-30

Kenderaan Tayar 4

Gua ade sorang kawan bising-bising mau gune kenderaan empat tayar. Setau gua makan tengah hari die pon mak die yang bayar kan, ni kan pulak nak gune kereta. Manufacturer tak nak yang perodua or proton ni. Nak yang bunyi ade ala-ala jepon sikit. Honda ke, toyota ke.. Baru-baru ni gua dengar memang die da gune kenderaan empat tayar brand Honda. Bebulu gak telinga gua bila dengar buah mulut orang mencanang. Mane la dia palau honda. Gua selidik sendiri nak sedapkan hati. Last-last sedih ati gua tengok member gua ni. Kat kenderaan honda tayar empat die ade tulis. 'Berhati-hati, pemandu cacat'. Sahabat-sahabat..., mane la moto OKU yang ko rembat tu...

2010-07-18

KingKong

Malam jumaat lepas gua tengok cerita kingkong kat tv3. Malam jumaat minggu lepas pon gua tengok gak kat tv3 tapi separuh ajela sebab separuh lagi kingkong yang tengok gua. Gua gugel 'kingkong' kat intenet tapi gua tak jumpe name saintifik die dan yang paling hampir gua jumpe adalah Megaprimatus kong. Gua tau kalau gua sebut bende ni lu orang memang tak percaye gua. Tapi kedai kampung gua memang ade jual king kong. Akak gua baru beli semalam buat isi ais krim jagung ngan milo.

2010-07-09

Kolumpo dan Kawasan Sewaktu dengannya

KOLUMPO. Mase gua tadika dan sekolah rendah, gua hanya tau 2 perkara mengenai kolumpo ni. 1 zoo negare dan kedue tempat brader-brader gi cari kerje. Tadika kampong gua dari zaman gua sampai ke zaman sekarang, tempat lawatan- zoo negare. Tu yang buat gua tau.. kolumpo tu ialah zoo negare je. Kalau dulu mase kecik-kecik kalau lepak-lepak kat bus stand, mesti ade brader-brader yang tunggu bas pakai jeans, tshirt round neck gamba XPDC pakai plak spek itam ray ban dan beg baju. Kalau tanye ..nak g mane bang? Mesti diorang jawab, kolumpo... cari kerje... Haish.. macam da xde tempat lain nak cari keje. Asik-asik kolumpo.


**********

Sekarang, da dekat 15 tahun baru gua tau. Kolumpo memang banyak keje!!! Bile nak dapat keje ni. Satu pon tak lekat lagi nih.. Arghhhh!!!!!!!!

2010-07-05

botol berharge 2 ringgit 50 sen

Gua memang cukup dahage suatu petang tu. Jadi gua perlukan sesuatu untuk mengembalikan bendalir badan yang hilang. Gua capai air di atas, tapi perase anggur. Brand ni memang gua da cam. Harga agak mahal hingga boleh mengerat tengkok. Gua bukak tutop botol gua hirup gaye betol-betol dahage. Cilakak!!! Lu orang try beli ice pop cair warne ungu dengan bende kat atas ni, pastu gitau gua die punye rase !!! jangan lupe.. kalau ice pop keras, patahkan dengan lutut sambil buat bunyi..yeeahh!!!!

RumpuT

Satu malam gua bersembang dengan sahabat gua. Rumahnya area-area gombak. Die cukup berlagak dengan gua sebab dapat layan world cup kat rumah dengan selese sambil makan kerepek kentang lays sedangkan gua masih meringkuk di bilik dengan nota-nota dan paper yang bakal diduduki keesokkan harinya walaupon gua tau hasilnya akan lingkup jua paper-paper itu..

Tapi gua tetap tak paham suatu perkara ini. Ramai orang tonton WC lihat corak permainan, lihat gol, tapi kenape kawan gua ni tengok WC cume tertarik kepade rumput-rumput di Afrika yang menghijau di tengah padang?? Gua masih konpius hingga sekarang...

Cerita Highway Plus

5 pagi kaki gua di tepuk seorang lelaki. Gua bingkas bangun walaupon tadi gua tak tau gua dengkur kuat mane mase layan mimpi. Gua cam muke mamat yang tepuk kaki gua tapi bukanlah pencuri. Gua tengok jam dah pukul 4 pagi.

'Hish.... betol-betol pukul 4 mamat Najib ni kejot gua. Memang sharp!. Gua ingat die memang leh keje kilang SHARP bahagian buat hair drier lah.' gua bermonolong sendirian dalam ati.

Gua capai tuale gua gi mandi. Sejuk tak payah nak cakap la. Siap semua gua layan baju GIVI pecut terus gi pahang. Hari ni gua jadi faizal hussein lagi dalam gila-gila remaja. Lapan jam atas kenderaan tayar 2 memang rase macam tunggang unte dari lanchang pergi temerloh. Eh betol ke? Gua barai sikit geograpi ni. Dalam bosan-bosan tunggu sampai jumpe papan tande 'Selamat Datang ke Pahang' gua ber mengelamun sendirian lagi. Baru gua perasan, gua da penah tunggang unte di sepanjang highway plus. Maksud gua kenderaan bertayar 2 lah. perlis-kedah-penang-perak-selangor-n9-melake-johor! Guish... patutnye kementerian jalan raya bagi gua award la. tak pon bagi keje kat gua yang tengah menganggur ni. Pegang bendere tepi highay pon takpe, daripada bagi kat patung baik bagi kat gua. Takkan die nak bayar murah, gua ni ade degree..Demand sket beb!

Tapi gua sedih sendiri. Jauh sampai ke Johor. Pinggang macam nak patah, tapi sikit pon tak di hargai. Bukan sekali dua gua rempit gi johor, tapi memang sekali pon gua agak.. Damn!!! baru sekarang nak menyesal. Padan muke ko Gowry!!!!

2010-06-17

LAMA

Adoi... lama jugak gua tak tengok blog gua ni. Baru sekarang gua dapat tengok and update sket. Bukan ape.. gua jalan kaki dengan kawan gua pegi south africa sebab nak layan world cup and bawak misi kelab kampong gua nak pilih beberapa pemain berpotensi. Maklum la kampong gua tak cukup budjet nak sponsor flight. Lu orang tengok la nanti dalam 4 5 orang gua rembat main kat kampong gua. Papehal nanti gua update lu orang la! Gua nak discus sket dengan jurulatih japan ni pasal HONDA

2010-05-09

selamat hari ibunda

walaupon gua selalu kene cubit sane sini

walaupon gua pernah kene rotan kat bontot

walaupon gua pernah kene tinggal kat sungai sebab nak sangat mandi sungai

walaupon gua pernah diberi makan sup stiker

walaupon gua kene dok rumah bace buku xleh gi main bola selalu

walaupon bola gua pernah kene kerat sebab gua main dalam rumah

gua tetap sayang mak gua!!!

selamat hari ibu Salasiah Bt Asmuni, I Love You!!!!


2010-04-27

BitterHeart-Zee Avi <-- klik untuk download

Sun rays come down as seen when they hit the ground,
Children spinning around till they fall down down down.
I wait for you: it's been two hours now,
You're still somewhere in town,
Your dinners getting cold.
I rest my case you are always this late,
And you know how much I hate waiting around 'round 'round,
Bitter heart, bitter heart tries to keep it all inside,
Bitter heart, bitter heart shadows will help you try to hide,
Bitter heart, my bitter heart is gettin' just a little fragile,
Bitter heart, bitter heart of mine.
And then you come and tell me the same reason as you did yesterday,
So tell me whats her name.
Doo doo da dum, doo doo da dum, doo doo doo doo doo doo da da dum dum, da da da da dum, da da da da dum, da da da da dum.
Bitter heart, bitter heart tries to keep it all inside
Bitter heart, bitter heart shadows will help you try to hide,
Bitter heart, my bitter heart is just getting a little fragile,
Bitter heart, bitter heart of mine, of mine, of mine, of mine, of mine, of mine.

Masa Hadapan

Entry kosong... Nak diikutkan gua, nak post no kosong (0) je tadi sebab kepala gua betol-betol kosong memikirkan hal viva FYP. Tapi kini bukan hal itu yang gua risaukan. Ade bende lain yang buat gua bertambah risau, walaupon tarikh 11 Sept merisaukan AS, 18 & 19 Mei ni plak merisaukan gua... ape gua nak jawab nanti? salah jawab merane gua, merane kawan kawan gua.... argghh!!

2010-04-24

Teguran

Sepanjang hidup gua, teguran menusuk kalbu selalunya datang dari mak gua. Sekali kene memang padu!! tusuk sampai kat hati gua. Tapi sekarang gua ade kenal sorang kawan. Tak macam kawan-kawan gua yang lain, mungkin die berani cakap kerana dia di pihak yang benar dan mungkin sememangnya gua dipihak yang salah. Gua hargai teguran yang diberikan. Gua akan berubah, bukan keranan dia tetapi kerana Allah. Betul kata salah sorang kawan gua, takkan nak tunggu Maal Hijrah baru umat manusia nak berubah kan? Gua tertanya-tanya sendiri dalam hati kecil gua ni dan gua akan cuba menjaga anggota tubuh gua nih!.. tiba-tiba muncul banner 'budi bahasa budaya kita'... diiringi muzik latar yang dinyanyikan oleh Abon...

2010-04-09

Gemok-Gemok

Nak kenduri.... mesti mau lembu gemok-gemok, kambing gemok-gemok, ayam pon pilih ayam israil yang jalan-jalan boleh tumbang sendiri. kalau nak bele kucing plak? Gua kompom ramai nak bele yang gemok-gemok besar-besar. Bulu biar kasi banyak....

tapi.......

kalau orang gemok-gemok... mesti ramai yang jawab, ade aku kisah...?? cilakak!!!

2010-04-06

Sengkang Menyengkang

Gua dah lame tak main sengkang kaki. Dulu mase sekolah darjah satu sampai darjah enam, tu permainan wajib dalam menjahanamkan kawan-kawan. Pakai kasut smart-smart datang sekolah sebab nak sengkang kaki orang je. Kasut plak tak boleh belah. Pakai kasut sparkle jenis lekat ade bende pantul-pantul kat pelekat die tu. Sumpah macam pundek kalau gua pikir-pikir balik. Tapi sape takde kasut tu memang tak Geng la. Gua guling-guling nangis kat abah gua sebab nak beli kasut tu kat kedai ayah samad. Lepas dapat beli malam tu rumah gua takleh bukak lampu sebab gua nak kasi suluh kasut sparkle gua atas lemari tu dengan torch light. Sumpah, gua orang paling stail malam tu. Tapi esok gua pegi sekolah tengok-tengok semue budak pakai kasut tu. Cis! hilang peluh jantan kat dahi gua.

Berbalik kepada aktiviti sengkang kaki tadi, gua sengkang care baik je, sentuh kaki sket-sket je, tapi kalau tak puas hati, sepakan kaki tu kene la macam sepak bola biar kasi sembam muke cecah lantai terus. Baru la world!!!! Tapi kalau kene kat kaki sendiri plak?? tak leh nak cakap ape la..Hamjad!!!! [1] padan muke gua. Arghhh!!!!



[1] Mowk et. al..Perlis Malaysia

2010-04-03

Se Poil

Gua tak pasti nak mule macam mane, nak kate hari malang gua, tak la jugak tapi banyak betol yang buat mood destinasi budget gua spoil.

Dengan perut yang penuh angin dan ingin membuang small water, gua berlari ke tandas AS Cineplex. Gua tolak 3 pintu yang ade gune jari, semue firm masih ketat. gua kasi lepak tepi dinding. Tibe-tibe brader terengganu dengan brader johor masuk. Gua sound sama diorg, "layan sini sudah brader, tandas penoh!"... sambil-sambil pusing kepale paip sinki..

"air takde la mat!" gua bersuare lantang..

Sumpah gua kene gelak bile mamat johor angkat kepale paip tu keluar air. Ape kejadah design kepale paip pusing-pusing tapi nak bukak paip kasi angkat die punye kepale.. Tapi gua relaks lagi.

Tibe-tibe brader terengganu tendang pintu tandas, terkuak pintu tu takde orang kat dalam. ketige-tige plak tu. lagi barai gua kene gelak mase tuh! Panas gua bile tau, mane tak nye, gua da tunggu kat luar dekat 10 minit. Sumpah gua masuk dalam tandas sambil sumpah seranah tapi tak tau kat sape, mungkin kat diri sendiri kot.

Tapi mase nak balik, gua punye spoil lain sket la. Gua tengok mamat kat depan ni bawak kete terhuyung hayang dengan awek die, tapi kepale awek die jadi macam biskut chipsmore. Kejap ade kejap takde. Gua ngan brader-brader ni rase nak baling je cermin kete depan tuh dengan Vanilla Coke.. Biar die tau macam mane rase chipsmore dengan vanilla coke punye pegi!

2010-03-24

Kerja Lepas Grad!

Semalam, gua dengan teman sebilik gua berdiskusi panjang pasal perusahaan membela kambing. Semue ni tercetus gara-gara sistem akreditasi yang dah makin havoc dibincangkan. Rumate gua nekad nak membela kambing sebagai mata pencarian back-up. Gua tak berape berkenan sangat, bukan ape, takut kambing-kambing tu pulak yang kene jage gua nanti, lain plak nanti die punye pegi.

Malam ni brader 'ayam' lepak-lepak bilik gua sembang pasal meniage. Makin tambah semangat brader rumate gua nak membela haiwan sebagai pekerjaan tetap beliau dengar ceramah yang bukan MLM nih!. Dari segi modal, kursus, baka, sakit, tanah, kandang, makanan, hatta air teh O ais gua, habis semue brader ayam terang kat kawan gua. Gua dan kawan-kawan lain selambe je angguk2 tanda kitorang paham dengan cadangan beliau. Lantas tetibe gua potong cakap brader ayam,

"Lu Sani kalau tak nak membazir pegi kusus sane sini, lu kerje la jadik kuli lu ngan orang ambik pengalaman. Pasal baka lu dah tak payah nak risau, lu leh sebat sehari sekor!" Gua memberi cadangan ala jahanam kat kawan gua.

Brader ayam agak setuju dengan cadangan gua dan cube memberi idea..

"A ah, sehari ko amik la telor sebijik, jage sampai die menetas.."

Gua ngan brader bilik gua dah diam dah sambil pandang brader ayam lalu brader bilik gua pon bersuara,

"Masalahnye, aku nak bele kambing.. takkan aku nak tibai sebelah telur kambing tu. Tak ke kene tunjai dengan kambing tu...?"

.....................................

2010-03-23

Silap Mataku

Bedegap-bedegup jantung gua kalau pikir tentang ilmu magik ni. Dari kecik gua amat teruja ngan skil abah gua gerakkan ibu jari beliau yang macam putus tu gune jari telunjuk. Tu baru sikit. Gua bertambah jakun kalau abang gua tunjuk skill hebat die gerakkan kertas yang die pegang dengan sebelah tangan. Tapi bila gua dah besar, gua tau skill2 tu semue dah lapok dan dulu skill-skill ni cube memperalat minda gua yang sememangnya suci. Bila gua besar dan dah belajar jauh-jauh ke utara ni, gua tak sedar yang gua masih terpengaruh dengan ilmu magik ini dengan berkawan dengan seorang ahli magik. Gua agak dah berpuloh kali purnama mengambang, tapi baru beberapa hari lepas gua tau gua berkawan dengan seorang ahli magik. Satu malam tu gua test nafsu makan kawan gua ni gi ajak layan berger jande. Gua bese-bese je tempah berger ayam pastu kawan gua ni order burger daging. Bile balik rumah gua ngan baik hati bancuhkan air, orang kate baru ade kick makan berger ayam dengan teh o ais di bawah putaran kipas berskala 5 tahap kelajuan. Tapi bila nak makan, gua rasa nafsu makan gua berubah ke nafsu amarah. Gua pon tak paham macam mane beger gua jadi beger daging. Tapi, gua tengok mamat sebelah gua ni tersengeh-sengeh lap mulut dengan tisu dengan muke tak bersalah sambil menghulur duit syiling 20sen sebab nak cukupkan harge beger ayam.. Nasib baik die dah makan , kalau tak dah lame gua bagi die makan bende lain. Lepas kejadian sahabat gua menukarkan lembu kepada yam itu, gua tidak percaya lagi kepada mana-mana ahli silap mata, nak-nak yang jual berger, panas betul ati gua nih!

2010-03-20

Couple-whoa oh sayang

Whoa Oh Sayang

Semalam hari terakhir duniaku kelam
Bertentang mata denganmu sayang
Jiwaku tenteram

Kemarau dalam jiwaku telah dihalau
Hanya dengan hadirnya diri kau
Jiwaku tak kacau

Whoa oh
Sambutlah tanganku sayang
Whoa oh
Bawaku terbang melayang
Whoa oh
Sambutlah tanganku sayang
Whoa oh sayang
Whoa oh sayang


macam biasa, klik kat warna merah mau donload..

2010-03-11

Sajak bertajuk 'Sometimes'

sometimes it comes

crawling inside me

slow and steady

slow slow and deeply

sometimes...

slowly it go away

punching hard in my tummy

arghhhhhhhhhhhhhh

come again and slowly leave

then.....

come....
come....
come....
leave
come....
come....


Argh.....die datang lagi, perut gua da letih melabur nih. Xtau la apesal meragam sampai camni.
ok, Gua blah dulu, memang dah tak tahan nih!!!!!!!


2010-03-09

Pemanduan berhemah

Gua kemas-kemas barang gua masuk beg pastu jalan slow-slow kearah motosikal gua. Masuk kunci tendang kickstarter enjin moto gua pon hidop. Garang jugak enjin moto gua mengaum, sesuai la dengan nama timangan dia Zainuman. Gua pulas minyak slow-slow kuar dari perkarangan lab. Sampai kat simpang 3 ada mamat 125 dok sebelah gua kasi bakar-bakar. Gua steady je, ape sangat zainuman gua nak lawan dengan 125 tu. Gua takut zainuman gua yang cicit. Gua bawak steady je 60kmh. Yang mamat 125 ni bawak kejap laju kejap pelan. Macam mau kasi asap je kat gua. Last skali mamat tu memang kasi gua asap berkepol-kepol. takpe gua steady lagi.

***********

Gua belok kiri mau kasi zainuman gua minum Caltex Ron95. Sebelah pam gua ade mamat 125 tadi. Gua sound same orang petrol pam.

"Lime ringgit!, 95!"

Orang pam tu angguk2 tanda setuju selapas gua serahkan lima ringgit kat die lalu dengan selambe plak die sound gua.

"Ingatkan hang nak isi Seringgit je macam mamat pam sebelah tu" sambil menjuih bibir ke arah mamat 125 kat pam sebelah.

kah3, gua sambung gelak bersame2 orang petrol pam yang gua hormati.
Brader, bawak moto bising-bising hebat-hebat takkan isi singgit je???

Karier Bolasepak

Cakap pasal bola sepak, ramai yang bising. Tak lupe jugak ade yang sanggup putus kawan sebab bola sepak. Laki sampai kene tido luar sebab team feberet bini dia kalah dalam BPL. Gua dari kecik minat bola tapi sekarang gua minat jugak tapi tak berape nak fanatik. Kalau kecik-kecik dulu, team blok gua suke lawan same team blok 12. Gua ingat tiap-tiap minggu team gua benam team diorang sampai betumbuk la kawan-kawan gua main bola. Darjah 5 main team sekolah lawan peringkat zon lanchang. Gua selaku pertahanan paling kencang mase training namun hanye duduk dalam longkang mase match. Walaupon gua pakai boot ambros kepunyaan Toyek, tapi gua tak dapat mempamerkan kehebatan gua di padang gara-gara lambat rebut jersi. Ape kejadah pemain simpanan ditentukan oleh kelambatan merebut jersi dari bonet kerete cikgu Basyah. Takpe, gua steady lagi. Main padang besa gua dah biase lanyak bola.

masuk secondary,gua layan futsal. Dari padang besar gua layan court kecik plak. Tak la terkejar macam kat padang besar tapi kene lagi lincah. Gua tak wakil mane-mane dalam game futsal. Walaupon main padang besar gua wakil sekolah rendah, tapi game padang kecik ni rumah sukan pon gua tak wakil. Nampak sangat gua tak berbakat. Gua main petang-petang je kat court tenis tu sket2.

Naik U, karier bola sepak gua lagi mencabar. Dari sekolah rendah gua main padang besar, naik menengah main court, masuk U gua layan padang besar balik. Gua bukan ape, senang sikit. Kadang-kadang gua layan main sambil pakai towel jer. Pagi, petang, malam gua belasah semacam jer. Mau taknye, gua layan depan komputer. Berpeloh ketiak gua. Terima kasih lah EA SPORTS sebab bagi gua peluang lagi meneruskan karier gua. Walaupon zaman dah moden, lu orang jangan gelakkan gua sebab still main FIFA07!! Ade yang berdarah idung nanti!

2010-03-02

Menyorok

Malam tadi limin kasi pesanan ringkas pada gua mengunakan khidmat pesanan paling ringkas.

"brader.. sory, moto lu gua park kat belakang kat luar pagar chanteek punya ngadap padang"

Dalam ati gua memikirkan, agak jauh gua nak menapak pergi belakang dari bilik esok nak-nak kalau gua lambat bangun. Mampos gua.

***********************************

Bangun bangun nak pergi kelas, gua capai kunci, sarung selipa pastu gua terus menapak slow-slow and steady walaupon kelas nak start lagi 5 minit. Gua nampak lagenda gua memang baik punya parking siap dapat kotak winston merah kosong lagi dalam raga. Gua start moto gua, tapi tiba-tiba ati gua jadi cukup tak tenang. Tak boleh jadi nih, getus ati gua, Panas gak badan gua tahan bengang. Gua menapak laju-laju menghala ke bilik. gua daki anak-anak tangge tu. Sakit kat dada gua makin kuat sampai gua rasa nak gigit je pintu rumah mowk. Anak tangge ni plak gua rase makin banyak je. Sampai je bilik gua terus sound kepada yang membuat gua bengang,

"Lu kalau tak nak pergi kelas, sound la sama gua, jangan buat-buat diam bila gua keluar bilik tadi. Takde la gua susah-susah camni nak cari lu"

Tapi dari tadi gua tengok dia diam ja sambil gua tengok menyorok belakang penyandar kerusi. Gua malas nak pikir panjang, gua capai je helmet gua yang gua tertinggal kat kerusi tadi pastu gua menapak kembali ke padang menuju ke arah lagenda gua yang kedinginan dan keseorangan...

2010-03-01

BLOG berantai


Riak muke gua tiba-tiba berubah macam shidee yang dapat kawen dengan budak yang umo 28 tahun lagi mude dari die bile membe UKM baru gua kasi tag gua punya blog dalam dia punya blog. Lu orang bleh kasi check in la die punya blog-Budak Tangkas. Bagi gua dia ada potensi jadi artis hebat satu mase nanti. So, sebelom die jadi terkenal, baik lu orang kasi kenal sama dia. Orang kata sediakan payung sebelum hujan nanti senang nak kautim tiket nak tengok konsert AF diorang kat istane budaye. Tapi sekali gua dapat jugak la eklan berantai ni. dalam celah2 blog dia. Ade soalan cepumas untuk gua jawab. takpe, sebab gua hormat permintaan dia gua jawab jugak..

soalan pertama : You have to print screen wallpaper that you are using right now

jawapan gua agak simple :


Gua agak wallpaper gua paling sempoi. Ni pon sebab gua baru format PC semalam.

soalan kedua : Tell us why you like the wallpaper

jawapan gua : Gua memang tak gemar wallpaper nih. Tepakse je gune sebab ade gamba rumput. Jiran2 sebelah rumah gua selalu lapar, gua ingat ini wallpaper leh kasi kenyang diorang la bile tenung itu rumput lame2.

Soalan terakhir : tag 10 orang..

Gua ingat ni soalan paling susah buat gua lepas soalan PTS mase gua darjah 3 dulu.

Pipiyapong - blog terbaik gua layan
sembangkencang - blog terbaik gua layan
zurasaid - kalau nak kurus bace la blog kosmate gua ni
NIK melodies - dak skool gua. da jadi artis kat jepon huhu
luqman hafifi - blog yang suke down kan kewibawaan gua an banyak fitnah gua

Gua da dengar azan subuh tu.. Gua blah dulu brader!!



Siaran Tergendala


ha! lu orang jangan banyak bunyik. Gua tengah pening buat report fyp ni. Kang ade yang makan mouse PC gua ni. Baru je henpon gua bergetar dapat pesanan ringkas dari mat yie suruh anta chapter 1, 2 ,3. Gua dah gelabah ni. Baru sampai chapter 2. RF gua pon xde signal lagi nih.. Ape gua nak menjawab nanti!! Sibuk-sibuk jugak, tapi kalau ajak gua ngeteh kat sabar menanti, gua agak bleh layan lagi.

2010-02-25

Iklan Te-retro abad ini




Mesti lu orang yang hidup zaman-aman 90-an penah tengok kan eklan sabun kat atas ni. Walaupon ramai yang bising-bising kate cicakman tu hero pertama melesia, diorang memang silap besar la. Tengok sendiri la ape Khatijah Tan cakap lam iklan ni. "oh wiraku". Tapi iklan trojan ni gua memang salute la. Kalau zaman sekarang ni, eklan sabun mane berani buat macam iklan nih. Paling koman pon baju kene sos, kain kene lecah, tak lupe jugak baju kene kuah kari mamak. Tapi eklan kat atas ni memang heaven la. Punya nak tunjuk kotor siap letak sawi, terung, tomato, dan tak ketinggalan tong sampah. Gua memang salute la eklan retro nih.

nota nota : kecik-kecik dulu gua memang tak kenal sabun serbuk. Sabun buku cap kapak yg bentuk kubus tu aje la yang gua kenal sebab rumah gua tak dak mesin basuh.

2010-02-24

Gua Puas

Gua ade kawan, keje kat kluang. Semalam die cerite mau kasi servis die punye passion kasi laju. Katenye bawak 60 kmh macam bawak 60 kmh, tapi kalau die kasi tekan habis pon pegi 60 kmh jugak. Gua dengar je cerite berasap die tuh dengan penuh kesabaran tanpa sebarang kutukan. Hari ni die YM gua waktu die lunch, die kate pergi keje pagi tadi passion die memang laju. Habis mamat LC die kasi asap je. Lampu merah pon die bedal sebab tak sempat brek. Side mirror kerete kelise pon patah sebab die main cilok2 sangkut kat side mirror kete. Dari pengamatan gua, die memang laju dari pendedahan dan pengakuan yang die berikan. Die tambah lagi kerek dengan gua bile die kate die baru je lepas basuh moto passion die tu kat snow wash. Gua tau, kalau nak banding dengan lagenda gua yang berabuk kat bawah tu, memang lagenda gua kalah. Tapi tak pe, gua sabar je. Pukol enam biase orang-orang tengah balik kerje dan dalam kesibukan tu jugak la henpon gua berbunyi tanda menerima sms. tettt tettt....tetttt tettttt...

"wei, gua kat shell station ni... ujan lebat gile la!! nye sal gua basuh motor!!!'

Gua dekat rumah mengekek gelakkan die. Padan muke belagak sangat dengan gua. Gua ingat ini jam gua da boleh gelak besar la walaupon report FYP gua masih di takok lame...

2010-02-23

I LOVE U YES!!

COUPLE - I LOVE U YES

You know I want to
You know I need to, yeah

(Make you forget him)
(Make you forget)

You know I want to
You know I need to, yeah

(Make you forget him)
(Make you forget)

Because I love you, yes
I love you, yes

Because I love you
Love you, yes


nak download sila klik tajuk di atas

Bersenam

Duduk di kedai makan sambil menunggu makanan memang adalah perkara paling indah bagi gua dan juga rais dan juga lokman. Tapi jika dilihat pada perot yang semakin mara ke hadapan, rais lantas memberi cadangan selamba pada gua..

" Joging jom esok bai..."

belum pon sempat gua menjawab, lokman pantas mencelah percakapan gua dengan penuh yakin dan tertib.

" Gua nak beli tali speaking la, leh main lompat-lompat "

Gua dan rais saling pandang memandang sambil membuat muka senyum simpul..

Pengalaman ke mahkamah

Gua hari ni kene pegi mahkamah nak angkat sumpah. Sebelum tido malam tadi gua dah siap-siap dokumen nak di bawak semue. Hari ni, sampai kat sane gua duduk kat kerusi sambil mengelamun. Gua pikir, macam mane la angkat sumpah tu. Ke macam perhimpunan sekolah rendah dulu?. Pengawas kat depan cakap lepas tu kite ikut ramai2. Mungkin jugak tangan kanan perlu diangkat sembil membidangkan dada. Huh! agak leceh. Adakah akan ada hakim yang memakai rambut putih berketak-ketak duduk di atas sambil memegang tukul kayu seakan-akan gandin dalam bengkel KH? Gua agak kalau gua tak ikut cakap die nanti mau berdarah hidung gua kene baling dengan tukol tu. Gua agak takut dan hampir terkencing memikirkan prosiding angkat sumpah nih yang bakal gua jalani. Tibe-tibe dalam gua sedap mengelamun dan tahan kencing, akak kaunter yang sudah mempunyai cincin emas kat jari manis panggil name gua lalu berkata dengan selambe

" Nah, Surat akuan angkat sumpah awak dah siap di tandatangan, Sekian Terima kasih"

Gua ambil lalu belah dengan muke gembire. Cis, tak sampai seminit, Ingatkan macam dalam filem2 melayu yang kes-kes penghakiman seludup mercun, seludup rokok, seludup tang lung, dan ade jugak kes seludup biskut cap ping pong. Patut pon tak de peguam nak wakili gua dalam hal ni.

2010-02-21

2010-02-19

Kebakaran di malam itu

Satu malam tu, tengah sedap sedap gua tido sambil mimpi main gasing, tetibe gua tersedar, gua xleh tahan dengan pernafasan gua yang kurang menyenangkan, bukan sebab dengkuran gua tuh, tapi sebab bau macam ade bende terbakar menusuk hidung nih. Gua lantas bangun dengan cepatnye seperti seorang bomba menerima panggilan kecemasan 999. Gua nak tengok2 kot2 ade barang gua yang terbakar dengan bau yang kurang menyenangkan tu. Rumate gua relaks je layan tdo muke pandang dinding.

Gua cek CPU PC gua, cium2 sket..okeh xde masalah..

Gua cek spender speaker gua plak, bau okey jugak..

Gua tengok bawah katil, xde plak orang merokok bawah tuh.. kekadang kat skolah menengah lu ade bebudak nyorok isap rokok bawah katil. Tu yang gua cek tu.

Ati gua dah xsedap nih, bau terbakar tu sket pon xberubah, same jugak macam tadi. Gua jalan kat ruang tamu tengok2 kot barang apek kat luar ni terbakar.. xde jugak, same je macam2 biase gua tengok. Haishh... gua pegi kat pintu nak tengok kot2 ade orang nak sabotaj rumah gua baling molokov koktail.. tapi gua xnampak pon botol koktail yang dibaling, botol sos kosong cap MUDIM ade la tepi tong sampah tu. Tak silap gua lokman yang buang tuh. Aish, xleh jadi nih.. Gua cube untuk pikir positip, ade orang bakar sampah kot. Gua jalan terus pegi tingkap nak tengok. Tapi ade plak orang nak bakar sampah malam2 gini. Sampai kat tingkap ruang tamu tu, gua landing baik punya tangan kanan gua kat belah atas tingkap lalu intai kat luar. Tapi bau macam makin kuat.

Jahanam... ni bau ketiak gua ni. Cis, tadi pas Maghrib gua tetido. Tak mandi lagi gua rupenye. Tersengih gua sorang2 kat situ sambil gua capai tuale terus lari gi bilik mandi.

2010-02-17

hantu



Bile lu orang tengok 2 bende kat atas ni, mesti korang pikir, ape kene mengene 2 bende ni ngan tajuk post gua nih. Bagi gua, bende ni memang menghantui hidup gua di zaman kanak-kanak dahulu kale. Walaupon kecik-kecik dulu gua suke tengok back-hoe ni korek tanah untuk pebaik paip bocor, buat kolam ikan, mencuri tanah secare haram, dan juga penyebab utama kesesakan jalan di hiway karak.. namun gua tetap kate due bende ni hantu. Mase gua darjah 2, gua dan ahli keluarga yang lain pulang ke kampung menziarahi nenek gua. Kenderaan paling mampu waktu tu bas Yakin Ekspress yang mempunyai kelengkapan yang lebih moden jika dibandingkan dengan bas zaman sekarang. Gua buat konklusi sebegini sebab bas ekspress dulu-dulu ade tandas di belakang. Air dalam 'mangkuk' tu berkocak seiring dengan lenggokkan bas tu. Tapi sampai sekarang gua pikir, mane peginye hasil kumbahan tuh? tak berat ke bas nanti kalau semue pakat buang? Tapi naik bas ni paling gua tak bersyukur kalau seat gua tepi pintu tandas.. Nak tido pon tak senang ni kan plak nak minum air pepsi gamba mikel jekson.

Sampai kat kampung, kitorang lepak rumah maklong gua. Sebelum pergi rumah dia kitorang kasi layan naik feri penang dulu. Sampai je rumah, gua terus cari bantal. Tengah sedap tido, Tibe-tibe datang si back-hoe ni kejar gua, gua lari laju-laju tak ingat dunia. Dia mahu cangkul sama gua tapi xdapat, gua masuk dalam air dulu. Tapi nasib gua tak selalunya indah, datang plak feri penang ni kejar sama gua. Mase tu gua lari memang xcukup tanah.

Tetibe gua perasan memang gua atas tanah tengah belari sambil dikejar bapak gua. bapak gua tangkap gua masuk dalam rumah maklong pastu kasi renjis-renjis air kat muke gua.Mase tu jiran-jiran dah keluar rumah dah nak start jage tepi kain. Bile gua sedar bapak gua sound sama gua..

"Hang ngigau ape petang-petang ni sampai belari keluar rumah?"

gua pon jawab la..

"bedozer dengan feri kejar..lari laaaaaa..."

akak-akak dan abang gua mengekek gelakkan gua.


nota-nota : Tapi yang gua ingat lepas tu gua pegi bukak peti ais mak long gua bantai curi makan bende warne kuning macam coklat. paket pon kecik-kecik macam coklat. Sumpah tak sedap. Tapi lepas tu baru gua tau ape itu marjerin.


2010-02-14

Hepi Chinese New Year



Selamat tahun baru cina pada membe2 gua yang menyambutnye. Dengar je raye, yang ade dalam ubun-ubun gua dan otak orang-orang melayu yang lain..cuti!!! taun ni plak besambung sampai empat hari cuti. So tempat yang paling meriah bagi gua bile cuti-cuti raye ni biase la, mane lagi kalau bukan highway karak. Semalam gua menyertai lagi konvoi-konvoi orang kelantan dan terengganu pulang beraye ke kampung ikut highway karak. Bapak banyak kerete.. Gua agak sume melayu yang dalam kete tu. Cine yang raye tapi melayu yang enjoy haha. Tapi bagi gua, ape yang heaven dalam CNY ni satu jek, limau lokam. Gua gerenti berkotak-kotak limau makan. Tapi yang paling stail tarian singe tu la. Gua sampai hari ni buat kire-kire, macam mane diorang leh lompat tiang-tiang tu dengan steady. Gua agak kalau gua yang lompat, sepoloh kali keluar masuk hospital patah kaki ngan gigi. Gua agak mau belajar lompat-lompat macam tu jugak la. Dengar kate boleh buat kurus badan...

nota-nota : gua agak kaum tiong hua patut buat rendang harimau sempene tahun harimau nih..

2010-02-10

1 Malaysia

Sekarang semue orang heboh pasal 1 Malaysia. Gua agak, perspektif satu Malaysia dah lame gua nak praktikkan, mungkin boleh dikatakan semenjak gua tadika. Tapi ade beberapa kekangan yang membantutkan hajat gua untuk merealisasikan hajat gua tu.
Mase gua tadika, gua agak baik dengan budak depan rumah gua, Khativel name die. Rupe agak kacak macam Nicholas Anelka tapi die kacak lagi. Gua panggil die Jiba. Dia ni India tapi kalau cakap melayu, sumpah xkuar slank india die. Kalau bapak die panggil die dalam bahase tamil, die balas dalam bahase melayu. Selalu bapak die jerit je. "Jibaaaaa", pastu die jawab, "yuhu....". Jawapan tersebut sudah memadai untuk ayahnye untuk pastikan beliau selamat. Kadang-kadang bapak die panggil, Jiba tak dek pon tapi gua ngan kekawan gua selambe je jawab, "yuhu..." . Kekadang kakak gua pon layan gak menyahut. Macam satu permainan sahut menyahut. Nasib baik mak gua xmain nyahut same, kalau join gak, gua ingat terbakar rumah gua jawabnye..
Mase kat tadika, gua dan beberape lelaki macho yang lain terpilih untuk pertandingan nyanyian nasyid antara tadika-tadika daerah lanchang. Gua agak gementar macam nak masuk piala dunia. walaupon mase latihan gua agak tidak berdisiplin dengan memijak2 kaki kawan sebelah gua, tapi nyanyian gua tetap kool. Walaupon cikgu gua perasan dengan sikap gua, die pon kool tapi sampai satu hari tu, die jadi tak berape nak kool. lalu die sound gua dengan nada yang sopan.

"apesal dengan kamu ni?"

gua balas dengan penuh sopan jugak

"Tak best la cikgu.. kasi la Jiba masuk nasyid sekali, baru la saye leh nyanyi dengan gembire"

Cikgu tadika gua senyum sambil geleng-gelengkan kepale die sambil diiringi gelakan dan hilai tawa budak-budak kelas gua terhadap permintaan gua tadi. Gua mase tu disuruh terus berlatih tanpa memberikan jawapan kepada permintaan murni gua tadi. walaupon hilai tawa membe2 gua masih kedengaran, gua agak sentimentel hari tu.. gua berlatih dengan muka yang penuh kecewa dan tanda tanya. Kenapa jiba tak leh masuk nasyid? sore die pon sedap ape..

2010-02-09

Gerak last

Gua da nampak dah kenderaan warne merah tu kat trafik light depam KFC. Gua da sound roeh, lu kasi siap2 barang, target kite bende merah tu. "Gua bawak tepi die lu kasi aim die punye drebar nanti". Roeh berdehem kat belakang tanda setuju. Gua tutup visor helmet, roeh pon same ikut gerak gua. Gua pecut moto kejar itu kenderaan, gua tak mau lepas. Dah susah-susah gua cari dah dapat kat depan mate tak kan nak lepas. Gua nampak kenderaan tu ade lagi kat depan tengah gerak walaupon gua ngan roeh tengah sangkut kat trafik light yang tadi lagi. Tapi tak pe, gua nekad lepas ni gua langgar je trafik light tu. Gua agak 2 trafik light gua dah langgar tadi. Tapi takpe, moto tu bukan atas name gua. kalau kene saman, roeh yang kene. Gua agak drebar tu macam dah perasan kehadiran kitorang yang datang dari belakang. Gua pecut laju-laju, bila ada peluang, gua pintas drebar tu ikut tepi dan roeh beri isyarat berhenti pada drebar itu dengan muke yang kurang bengis. Gua park moto gua tepi drebar tu. Bile pintu bukak, roeh dengan selambenye bercakap..

"Bang, maaf bang..lambat tadi. Ingatkan bas jalan lambat sket. tak tau tepat pukol empat bas dah jalan. Sori bang eaaaa..."

Gua kat luar memegang handle motor sambil menggelengkan kepale...

2010-02-07

Hari test sedunie

Hari ni ngan esok, gua terlalu buzy dengan test yang masih belum prepare ape2. So sape2 yang ajak gua p mandi sungai jernih, baik lupekan. Tapi kalau ajak lepak ngeteh kat KFC, mungkin gua pertimbangkan. Ni pon malam ni ade test, acounting plak tuh. huhu. Gua rasa gua dah habis study. Ni yang gua lepak-lepak main blog sambil balas-balas mesej kat FB. Tapi hati gua tibe-tibe tak sedap bile dengar apek kat luar tu bermonolog dengan kawan2nya dalam bahasa mandarin sambil bermain farmville dalam facebook. Kedengaran dalam celah-celah bahasa mandarin yang dibualkan tu,gua tercuri dengar beberapa perkatan; Trial Balance, Balance sheet, Income statement. Ape kejadah semue tu? satu haram pun gua tak tau, sempat lagi gua main blog. tak boleh jadi nih, gua kene bace balik nih. Ingatkan dah habis study dah.. har har har.


nota-nota :

gua agak pasni gua nak keje jadi akauntan kat kuantan la. jual beli santan.

2010-02-06

Panas

Suhu kat bandaraya Kangar nih dah mencecah 33.2 degree celcius.
Gua basahkan tekak gua dengan ABC yang gua baru bungkus tadi.
Sedap kot tengah-tengah panas ni.
Tapi apesal gua tak jumpe laici dalam ABC special gua nih..
Xleh jadi nih..

2010-02-05

Jual beli cinta berleluasa

Sekarang gua dah makin pening dengan masyarakat dunia. Ramai yang kata cinta tu boleh di jual beli. Dari pandangan kiri ke kanan gua, cinta memang tak layak dijual beli. Ade jugak orang yang sanggup menjual beli cinta. Macam tadi, mase gua pergi membeli asam masin di sebuah kedai runcit di kawasan Kangar, gua nampak orang melakukan proses jual beli cinta kat depan mate gua. Tak tahu lah kalau ade yang melabelkan ia sebagai satu jenayah sosial. Gua agak terkesima bile harga yang diletakkan lagi murah daripada harga ayam. Tapi bagi gua, cinta nampak macam sedap. Nak-nak bila dapat cinta dekat kedai roti canai tepi kedai runcit nih. Terima kasih cinta. Sekarang gua dengar ramai yang dah suke makan cinta. Kementerian Hal ehwal pengguna perlu pantau benda ni. Jual beli cinta makin berleluasa. Gua ingat boleh habis duit gua kalau makan roti sardin selalu.














maaf, kualiti gambar henpon gua agak tidak puas hati.

Lagu Negeri Pahang

Ya Allah
yang Maha kuasa
lanjutkan usia ke bawah duli yang maha mulia
dirgahayu
darul makmur
aman dan bahagia sentiasa
Ya Allah
selamatkan
kebawah duli raja kami

Haha, sape orang pahang tapi tak kenal lagu yang sentimental ni memang lu orang tak steady. Gua start kenal lagu ni bile gua masuk sekolah rendah. Mase mule2 dengar lagu ni, sumpah gua tak reti nyanyi. Pitching gua dengan 2 3 orang kawan gua agak berterabur la. Selalunye lagu ni nyanyi mase perhimpunan hari isnin jek. Sambil2 nyanyi tu ade pengawas darjah 3 angkat bendere Pahang kat depan dan selalunye bendere tu sampai awal dahulu sebelum lagu ini habis. Nak lagi steady, pengawas tu turunkan balik sket bendere tu untuk naikkan bendere tu balik biar die habis same dengan lagu. kuang3

Menyesal [episod akhir]

Seperti dijangkakan, kutukan yang ala-ala gampang memang wujud. Bangun pagi dah kene kutuk dah, "muke lu macam pondan yang dok kat lorong-lorong gelap tu la wei". Gua steady lagi. Gua tau, sehari ni je gua kene bahan, nanti dah tak dah, kat kuliah, budak-budak ni siap lukis-lukis lagi muke gua untuk menjelaskan lagi kutukan mereka. Gua memang dah tak boleh belah. Pasni sumpah gua tak nak cukur misai dah.


credit to En Jenal dr Serawak sebab sudi lukis muke gua



2010-02-04

Menyesal

Tadi mase gua mandi, gua dah pikir..haram,jap lagi mesti budak-budak ni gelak sama gua, nyesal pon ade.. Tapi bende camni orang kate kalau dah buat tak dapat dah nak tarik balik. Macam mesin rumput la lebih kurang. Gua mentain kaver diri gua dan tenteramkan hati gua. Tapi tadi baru je gua langkah masuh bilik Rais dan gua tak sempat cakap ape-ape, die dah gelakkan gua. "bai, muke lu macam budak-budak la bai.."
haram, sumpah gua malu. Tu belum mamat Luqman tu tengok gua lagi. Agaknye mengekek gelak kan gua nanti. Esok plak nak pegi kelas, malu betul lah.. Mane la gua nak cari misai palsu malam-malam camni buat pakai pegi kelas esok.. haram tol!!

Makan Malam

ketunggg!!!!!!! (bunyi Gtalk seseorang)


candidate A : tak makan ke malam ni?

candidate G : Gua dah makan dah, gua makan roti je..

candidate A : kenyang ke?

candidate G : ok la tu, orang kate breakfast like a king, lunch like a begger.... makan malam biar macam peminta sedekah.

candidate A menggelakkan candidate G tanpa henti... lalu menimbulkan tidak puas hati dalam diri candidate G lalu dia sound balik kepada candidate A.

candidate G : apesal gelak?

candidate A : rasenye, lunch tu makan tengah hari, tu la nak speaking tak pandai!!! hahahaha...

selepas itu, candidate G terus of PC dan besepai segale CPU akibat terlalu marah dan malu, bak kate orang, kerana nila setitik, habis kampung digadaikan... Karam Gory Walia, melaporkan untuk anda!!




2010-02-01

Orang Minyak

Gua masuk rumah luqman hafifi dengan niat nak paw makanan roeh. Gua tengok lokman tengah sedap main game fifa kat laptop die. Tak sempat gua nak masuk bilik roeh gua dah lari masuk rumah gua dengan muke yang pucat.

Lokman trus YM gua..

'Apesal lu lari kuar dari umah gua laju2 tadi?'

gua balas dengan muke cuak..

'Gua nampak 2 orang minyak ngah main laptop kat tepi dinding lam rumah lu tadi'


2010-01-31

Sagun

Tetibe gua teringin nak makan sagun kelape yang dulu2 gua slalu beli melalui underground market kat budak pompuan kelas gua kat sekolah rendah dulu. Gua nak g carik la kat kangar esok!! kalu xjumpe, kene la gua carik budak pompuan tuh suruh buatkan satu untuk gua...

2010-01-30

TIDO

Perot gua dah memulas2 nih..

oklah, gua tido dulu..

malas lah gua nak g membuang.

Gile ape.... rugi la nasik goreng ayam gua makan tadi...

Ayam Berkokok Tengah Hari

Salam...
Hospital Seremban.. ni la tempat gua praktikel ngan 2 orang kutu lagi. sorang kutu pian sorang kutu paan. macam kemba pon ade name diorang, paan pian, pian paan. Ari 2 ari jumaat dan kalu ari jumaat gua tak sembahyang zohor selalunye. gua semayang jumaat je. ade gak orang yang semayang jumaat kat Terminal one, kat kedai makan Leha World kat ampangan pon ade jugak, ade jugak yang sampai ke Jusco Seremban 2 untuk makan McD. Ade yang tak nak kalah, selambe je lepak depan kaki lime kat kedai2 kat seremban tu tapi kebanyakan mereka cine ngan india, melayu pon kalau ade pompuan jela. Tapi rasenye ade gak gua nampak beberape orang melayu yang menyamar jadi warganegara nepal bukan muslim time2 jumaat nih..Tapi gua buat dek je... gua relaks je bawak moto gua sambil ditumpang paan. Gua menuju ke masjid rasah.

khutbah hari tu gua dengar dengan elok2. kadang mate gua terpandang gak orang kat luar tu yang berebut makan pisang.. haish, gua geleng2 kpale gua dalam hati je.. apela, pisang nak rebut, ni khutbah xnak pulak rebut2 dengar.

Dekat2 pukol 1:45 , khutbah pon habis dan bilal pon qamat. Gua dan jemaah2 lain pon berdiri2 untuk semayang.. Imam besar sempat ingatkan jemaah supaye silencekan henpon masing2 supaya Solat kite xterganggu. Gua double check henpon gua, kompom da OFF dah. Elok je Imam habis bace fatihah rakaat pertama, gua dengar bunyi ayam berkokok. Mule2 pelan lame2 kuat giler. apekejadah ayam berkokok tengah hari?? sah, ni mesti henpon sape2 x silence ni. Solat gua da sikit kucar kacir dek bunyi kokokan ayam tuh. hati gua berdegup2 kencang, darah pam laju lagi pade moto LC gua yang kene rembat tu. Tibe2 bunyi ayam pon senyap. Huh! boleh sambung solat... Tapi masuk je tahyat akhir, gua jadi kucar kacir balik. Ade lagi bunyi ayam tuh. Huh.. berang gak gua dengan bunyi tuh.. tapi gua relaks je, biar kusyuk solat gua tapi xtau lah, tadi gua ada sikit kucar kacir dah disebabkan lolokan ayam tu. habis solat semue orang pandang2 kiri kanan, gua xpe..malas nak pikir orang sangat, gua tunduk bawah jer.. Habis solat jumaat gua balik opis, sume staff bising pasal ayam berkokok. Hahahaha... Gua pon tak ketinggalan untuk gelak berjemaah dengan mereka. Ape la punye ayam, kokok tengah2 hari bute....





nota nota :

hari Khamis sebelumnye, gua sound same Paan, "wei..nanti pukol 1:50 alarm henpon gua ni bunyi lu kejut gua tdo tau, nak g keje kang pukol 2...."

sumpah, minggu depan dan seterusnye gua dah tak solat jumaat kat masjid rasah dah. Gua ingat semue orang2 rasah da band gua la.....


2010-01-29

Header [ EPISOD AKHIR ]

Salam
Gua rasa kali ni gua betul2 xkene kutuk dah, macam header gua yang sebelum ni. ade yang kate hasil kreativiti gua tu tak menjadi langsung nak2 kat part harimau tu. gua sayang gile2 kat harimau tu tapi kalau ramai yang kate tu bukan harimau tetapi kueh semprit ataupon kucing hutan, apekejadahnye gua nak duduk diam. gua kene ambik tindakan nih. Bermaksud, gua memang kene masuk ke kelas melukis la untuk memperbaiki bakat yang telah gua ade ni. rugi beb x-asah.

Gua harap lu orang leh trime header gua kali ni. satu dunia, gua sorang je ade search engine sendiri. bukan nak masuk lif tekan sendiri la kan, tapi lu orang tengok sendiri la header gua tu, baru tadi gua print screen...

2010-01-28

Header

salam..
gua ingat ini jam gua dah boleh hepi2 lepak minum teh la. Gua rase layout ni gua da cukup bekenan, tapi header atas tu gua memang cukup tak bekenan. Unsur alam tu dah ade, and gua rase header gua paling sempoi sebab ade seekor harimau yang nampak macam bantal yang jual kat padang besar tuh. Gua ingat kan, kreativiti melukis gua memang teruk la, tapi bakat seni tu gua ingat tetap ade dalam diri gua hahahaha. cume gua xnak praktikkan jek. xpelah, nanti gua kasi cantik header ni gua kasi tukar balik. gua ingat itu harimau pon da cukup comel la buat mase sekarang nih..

2010-01-27

Meri Go Round

Salam..
Gua agak mesti korang da paham bile dengar merry go round tu ape kan? gua agak mundur sket kecik-kecik dulu, meri go round pon gua xkenal ape bende. nak pegi funfair kuarge gua bukan yang jenis nak g jalan2 dulu kale. so, hari ni kawan gua memperkenalkan kepade gua permainan meri go round. bangge xpayah nak cakap la dapat kenal permainan ni. muke masing2 idung tinggi sebab bangge sangat2. gua ingat esok nak ajak diorang pegi main lagi la.. begetar lutut nak main lagi nih..


p/s : gua agak kepale gua pening-pening nak demam sebab banyak kali pusing2 kat roundabout kangar tu tadi la agaknye... best la korang luqmey n rays..

2010-01-26

Bersih

haa.. sekarang gua tengah pikir, layout ape yang sesuai untuk blog gua ni.gua nak yang simple and clean. ade orang kate kaler2 lagi harmonie, tapi sekarang gua nak sucikan hati gua la beb. gua nak yang kaler putih ke, ijau2 mude ke. biar puteh bersih... sekarang, lu orang layan la dulu zirafah kat atas ni sementare gua jumpe loyout yang bersih tu. mane la tau kan, boleh memburu ke zirafah gua ni..boleh buat lauk. layout ni pon kemah gak, nampak la sket ati gua ni yang cintakan alam sekitar. Disamping header gua pon nak tukar name la, gua ingat nak name yang berunsurkan alam sekitar sikit la... lu orang ade idea ke?

SUP

mase ni gua baru darjah 2. kegilaan memiliki sticker kartun terutamanya kartun street fighter amat menjadi tren gua ngan kawan2 gua mase tu. kire sape xde sticker tampal2 kat kotak pensel x dikire macho la. walaupon golongan perempuan masih setie dengan permainan lompat getah, gua relak je... main sticker lagi best. baru nampak macho..

mak gua dah sound gua awal2

ijan..mak bagi duit blanje ni, jangan beli sticker plak...

gua angguk2 tanda paham. sebelum ke sekolah agama, aktiviti gua ngan kawan2 gua mesti kat kedai man megi, ape lagi beli sticker la. ade sticker dragon ball, hello kitty, tapi dekat mate gua satu je..gua nak sticker street fighter. gua beli 4 keping.. gua simpan dalam poket dan trus pandu basikal harley davidson gua dengan muke bangge dengan kelajuan 20kmH tanpa menggunakan GPS pon.. laju tuh..

sampai kelas, gua tampal 2 gambar kat kotak pensel dan lagi 2 gua simpan nak bawak balik rumah.

sampai rumah nasib gua mmg gelap la. mak gua memang da tunggu nak cek beg gua. mmg die jumpe sticker tu. adushh!!! kantoi plak. tapi gua relek je. mak gua suh gua ikut g dapur pastu suruh sandar kat dinding, mak gua suh gua relaks2. maklumlah, letih balik sekolah tak hilang lagi.. gua dari jauh nampak mak gua tengah masak dalam periuk. sambil kacau2.. huu.... dalam hati gua cakap, amboi..sedapnye.da la letih baru balik sekolah, dapat makan pulak.huh! nikmat sungguh rase. Tibe abah gua sampai, lepak tepi nak minum kopi. pas tu mak gua bawak mangkuk berisi something.. uish, kalu tak megi mesti bihun sup nih, xpon laksa, tak kan spagheti kot..lagi la jauh. tapi... bile gua bukak tutup mangkuk tu rupenye sticker gua tadi la. mak gua da rebus buat sup. hahaha.. lepas tu mak gua hulur sudu dengan selambe cakap

"lupe tadi nak bagi sudu, ha..jemputlah makan ye"

abah gua pandang gua mengekek gelak.. gua rase da ade awan mendung dah atas kepale neh. nak kate macho dah ilang dah semue.. tapi sumpah lepas tu gua xbeli dah sticker2 ni..hahaha. tapi sup sticker tu gua xmakan sticker, gua hirup kuah je..ambil berkat kate orang.

p/s : tapi mase makan sticker tu gua selambe je tanye mak gua, apesal tak bubuh garam nih? tawar je rase....

agaknye sebab makan sup sticker tu ke ea gua jadi besa macam ni?

perubahan.....

Hahaha, bernapas balik gua rase blog gua ni. yela, dah boleh upload post dah,haishh. Sekarang gua rase nak try gune kata ganti diri pertame iaitu gua plak.. nak tengok mcm mane die punye pegi plak. haha. zaman da maju sekarang, mungkin perkataan aku dah boleh masuk dalam kamus mesir purbe hidup gua kot. haha, baru la nampak elegen sket. mungkin awek2 yang membace akan ckp, wah.. hiperbola sungguh penulis blog ini dalam menggantinama diri beliau (sorang je kot awek yang membace blog ni ahahahaha).. , ade jugak yang cakap. ade aku kisah?..ha..ayat ni gua tau datang dari mane, lau x membe gua yang serawak tu mmg bkn die la tu..haishh...

Gua agak kene g mandi la sekarang. Nanti mamat sebelah sound gua plak... "kate nak g pasar malam, tapi die yang tehegeh2"..ngeh-ngeh..sori la mamat sebelah rumah.. gua ngah feeling ngarut depan pc ni.. gua nak tengok macam mane die punye pegi plak..

2010-01-14

MELDA AHMAD :: PUTUS

Aku duduk sendirian dikamarku,
menangis kesepian kernamu,
kau tinggalkan aku,
kau cari yg lain,
tergamakmu merobek hatiku.

Tapi setelah kau pegi aku
mendapat lebih baik darimu,
dia hargai aku,
dia sayangi aku
lebih daripadamu,
aku ingin kau tahu betapa ku gembira,
tidak lagi bersamamu,
namun pastinyar nanti kau akan sedari,
yang kau perlu cintaku,
yang kau perlu cintaku,
yang kau perlu cintaku….